• Constatare amiabila accidente usoare (fara victime)

  Accidentele usoare se pot rezolva pe cale amiabila. Din data de 1 iulie 2009, prevazuta in Ordinul CSA nr.21/2008 ca termen de la care formularul de constatare amiabila de accident va putea fi folosit, ramane neschimbata.
  Astfel, accidentele rutiere care au loc pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultatnumai pagube de natura materiala si in care au fost implicate doua autovehicule, vor putea fi solutionate fara documentele de constatare eliberate de politie daca ambii soferi implicati in accident vor completa formularul de constatare amiabila eliberat de societatile de asigurari.

  In situatia in care unul dintre soferi refuza sa semneze formularul de constatare amiabila, atunci cei doi conducatori auto implicati in accident sunt obligati sa se adreseze politiei. Utilizarea formularului de constatare amiabila de accident nu este o obligatie, ci este o alternativa la procedura actuala.
  Formularul de constatare amiabila de accident se inmaneaza proprietarilor de autovehicule odata cu polita de asigurare obligatorie. Daca nu s-a ridicat la acel moment, se poate solicita asiguratorului si mai tarziu.Mai exact, in cazul unui accident rutier fara victime, conducatorii celor doua vehicule completeaza impreuna un singur formular de constatare amiabila de accident. In acestformular, soferii explica modul in care a avut loc accidentul. Formularul de constatare amiabila de accident este format din doua pagini autocopiative, ambele cu aceeasi valoare juridica, si instructiuni de utilizare.
  Dupa completarea tuturor datelor solicitate, fiecare conducator de vehicul are trebuie sa transmita copia formularului constatarii amiabile de accident catre asiguratorul RCA.

  Partea de responsabilitate ce revine fiecarui sofer va fi stabilita de catre asiguratori, in functie de informatiile completate in formular de catre ambii conducatori auto. Dupa stabilirea vinovatiei de catre asiguratori, se deschide dosarul de dauna si se efectueaza constatarea pagubelor.
  Apoi persoana implicata in accident care se considera indreptatita a solicita despagubiri in baza asigurarii RCA ia drumul asiguratorului RCA al celuilalt vehicul implicat in accident.

 • Acte necesare eliberarii unui nou permis de conducere in cazul pierderii

  – Fisa detinatorului permisului de conducere ce va fi completata prin dactilografiere, cu poza atasata in spatiul dedicat, semnata in locul special prevazut si cu timbrul eliberat odata cu fotografiile lipit pe spatele acesteia;
  – Chitanta ce dovedeste plata taxei aferente permisului de conducere. Taxa poate fi platita la CEC;
  – Declaratia de pierdere inregistrata la cea mai apropiata sectie de politie;
  – Adresa de confirmare a pierderii permisului de conducere eliberata de Monitorul Oficial;
  – Copie dupa actul de identitate;
  – Fisa medicala eliberata de o unitate medicala competenta din care sa reiasa ca solicitantul este apt pentru a conduce masini pe drumurile publice.

 • Sfaturi la incheierea unei polite de asigurare auto

  Citiți cu atenție polița de asigurare propusă de asigurător! Înainte să semnați polița, analizați clauzele acesteia! Acordați atenție sporită în principal clauzelor privind:

  – suma asigurată, limitele de despăgubire, franșiza și prima de asigurare;
  – riscurile asigurate: ce riscuri asigură polița, dar mai ales ce riscuri exclude polița;
  – ce se plătește în caz de daună, dacă se acordă (sau nu) despăgubiri şi pentru lipsa de folosință a vehiculului avariat/ distrus;
  – posibilitățile de reparare a autovehiculului avariat; ATENȚIE la clauzele de limitare a posibilității de a ALEGE – atelierul de reparații si/sau piesele de schimb în eventualitatea unei pagube;

  Verificați cu atenție dacă, pe durata asigurării, vi se interzice sau vi se limitează în orice fel opțiunea de a alege atelierul de reparații dorit sau calitatea pieselor de schimb utilizate pentru remediere! În cazul în care sunt astfel de limitări, puteți solicita asigurătorului să le elimine sau să motiveze corespunzător aceste limitări sau puteți alege alt asigurător ce nu impune astfel de limitări!

  Dacă nu ați înțeles anumite clauze din polița de asigurare propusă, solicitați clarificări! Aveți dreptul să fiți informat(ă) cu privire la toate opțiunile de care dispuneți în eventualitatea unei pagube, cu privire la condițiile contractuale și alte informații generale utile.